ELDER Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği İktisadi İşletmesi Mesleki Yeterlilik Belgelendirme Merkezi

Turkak MYK

Elektrik Dağıtımında Mesleki Yeterlilik Dönemi

Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER), çoğu çok tehlikeli meslek grubunda bulunan elektrik dağıtım sektöründeki meslekler için "Elektriği Dağıtan Mesleklerin Belgelendirmesi Projesi"ni hayata geçirdi.Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER), çoğu çok tehlikeli meslek grubunda bulunan elektrik dağıtım sektöründeki meslekler için "Elektriği Dağıtan Mesleklerin Belgelendirmesi Projesi"ni hayata geçirdi.

Projenin tanıtım toplantısında konuşan ELDER Genel Sekreteri Uğur Yüksel, elektrik sektörünün dünyada ve Türkiye'de dönüşüm içerisinde olduğunu ve bu dönüşümde dağıtım hizmetlerinin piyasada farklı bir özelliğe sahip olduğuna dikkati çekti. Dönüşümün sadece piyasa yapısında olmadığını belirten Yüksel, teknolojik gelişmelerin de işi yapış şeklini değiştirdiğini söyledi.

Yüksel, akıllı şebeke kavramının kullanılmaya başladığı son yıllardan bu yana bilişim ve teknolojinin şebekeyi oluşturan ana elemanlar üzerindeki ağırlığının arttığını belirterek, "Elektrikte çalışacak teknisyen ve tekniker arkadaşlarımızın bu hizmeti yerine getirirken sahip olması gereken bilgileri ve yeterliliklerini Mesleki Yeterlilik Kurumunun rehberliğinde Avrupa Birliğinden sağlanmış bir fon çerçevesinde belirlemeye çalışacağız" dedi.

ELDER'in belgelendirme kuruluşu olarak bu yazın sonunda elektrik dağıtım hizmetleri ile ilgili faaliyetlerine başlayacağını dile getiren Yüksel, "En önemli önceliğimiz iş güvenliği ve işçi sağlığı. Sıfır ölümlü iş kazası hedefiyle yola çıktık" ifadelerini kullandı.

Yapılan işin kalitesinin insan kaynağının niteliğinin yükselmesiyle değer kazandığını vurgulayan Yüksel, çalışanların niteliğinin attırılması ve iş güvenliğinin sağlanmasına ilişkin olarak Çalışma Bakanlığıyla devam eden çalışmaların da en kısa sürede bir el kitabı şeklinde sektörün hizmetine sunulacağını söyledi.

HEDEF AVRUPA STANDARTLARI

ELDER İcra Kurulu Başkanı İsmail Ergüneş de Türkiye'nin 7 yıllık dağıtım tecrübesini getirilecek standardizasyonla kalıcı hale dönüştüreceklerini ve içinde bulunulan bu süreçte hizmet kalitesinin Avrupa standartlarına ulaşacağını kaydetti.

Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) Başkanı Adem Ceylan ise çalışma hayatına nitelikli eleman kazandırmayı hedeflediklerini, iş güvenliğinin birinci öncelikleri olduğunu ifade etti. Ceylan, MYK olarak meslek standartlarının hazırlanması ve belgelendirme yapılmasına ilişkin kaynak desteği sağlayacaklarını ifade etti.

Projenin çalışma hayatına nitelikli eleman yetiştirilmesi konusunda önemli bir boşluğu dolduracağını belirten Ceylan, projenin uluslararası meslek standartlarına uygun bir şekilde iş hayatına eleman kazandıracağını söyledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, AB ve Mali Yardımlar Dairesi İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Program Otoritesiyle, VOC-Test Merkezleri II. Hibe Programı kapsamında imzalanan “Elektriği Dağıtan Mesleklerin Belgelendirilmesi Projesi” ile daha önce oluşturulan Ulusal Mesleki Standartların yeterlilikleri denetlenecek ve belgelendirilecek.Proje kapsamında ilk etapta 50 bin sektör çalışanın belgelendirilmesi hedeflendi.